Ga naar de inhoud

De bomen zijn op 26 juli gerooid. We hebben er vanaf juni richting gemeente alles aan gedaan om justitieel onderzoek naar de dader mogelijk te maken, maar de juridische regels die de gemeente hanteert, zijn simpel. . . . . . Geen keihard bewijs? Geen foto’s? Geen filmpjes? Het daadwerkelijk boren of injecteren niet gezien? Niet meteen een melding gemaakt?

Dan kan de gemeente alleen een summiere aangifte van beschadiging doen. Die aangifte is ook als zodanig gedaan, door justitie op haalbaarheid van dadervinding beoordeeld en afgewogen tegen andere aangiftes van zwaardere vergrijpen niet vrijgegeven voor vervolgonderzoek. Omdat er geen bewijs tegen een dader kan worden gevonden komt de dader er in dit geval vooralsnog mee weg.

De gemeente heeft op 12 september de toezegging herhaald dat zeer binnenkort twee nieuwe bomen worden geplant. We hebben nog geprobeerd om elders uit de Rietlanden via uitdunning berkenbomen van eenzelfde ouderdom, kroonvolume en hoogte te laten plaatsen, maar dat blijkt niet realistisch te zijn. Er worden bomen terug geplant van aanzienlijk formaat. Bij bomen gaat dit naar omtrek van de stam op 1 meter hoogte, dus niet op hoogte en kroonvolume. Er wordt gezocht naar bomen met een omtrek tussen 35-40 cm. Enne. . . . . , géén vier, zoals Daniël Lohues op 12 augustus in zijn DvhN-column voorstelde, maar gewoon twee.

Zieke bomen