Ga naar de inhoud

Rob Stoker uit Emmen (Rietlanden0, vader van de in 2013 vermoorde Kim Stoker, heeft de smaak van het schrijven te pakken gekregen. Binnenkort verschijnt zijn vierde boek: Olaf. Een kinderboek deze keer

Interview Marieke Kwak • 13 september 2023, 16:00 • Drenthe

 ‘Voor Kim’. Twee woordjes op een verder lege bladzijde. En die staan er niet zomaar.,,

Ik las mijn kinderen – Bas, Kim en Els – vroeger altijd voor op bed. Vaak verzon ik de verhalen ter plekke. Zij mochten dan drie dingen noemen waar het over moest gaan. Kim vond dat geweldig, vooral mijn verhalen over het mollenvolk. Zij zei tegen mij dat ik een kinderboek moest schrijven. Ze heeft het helaas niet meer mee kunnen maken, maar door het aan haar op te dragen wil ik zeggen: ,Kijk Kim, het is er.’ Het gaat weliswaar niet over het mollenvolk, wat zij graag wilde, maar het speelt zich wél af onder de grond.”

 

Rob Stoker (66) zit aan de keukentafel in zijn woning in Emmen, met zijn gloednieuwe boek voor zich. Het contrast met zijn eerste werk, over de moord op zijn dochter Kim, kan haast niet groter. De 24-jarige Kim werd door haar vriend doodgestoken in hun appartement in Emmen, waar ze twee jaar samenwoonden.

Waar 30 Messteken non-fictie is, een donkere omslag heeft en zonder opsmuk is geschreven, is Stokers recentste pennenvrucht een avonturenboek met vrolijke, fantasierijke illustraties.

,,We zijn nu tien jaar verder. Ik vind dat het allemaal weer wat leuker mag zijn. Het is tijd voor iets vrolijkers.”

Eerste kleinkind

Voorlezen doet hij al heel lang niet meer, maar daar gaat verandering in komen. Zijn eerste kleinkind is op komst. Hij verheugt zich er nu al op zijn eigen boek ter hand te nemen om deze nieuwkomer te vermaken met zijn verhalen. Opa’s verhalen. ,,Ik hoop dat ik het mee mag maken.”

Olaf gaat over de 10-jarige Olaf, die bij zijn opa en oma logeert. De jongen krijgt van opa een schop om een ondergrondse hut te maken en van oma een zakmes. Bij het graven stuit hij op een luik dat hij met oma’s zakmes openmaakt. Hij ontmoet vreemde wezentjes op rupsbanden, die hem een missie geven: hij moet zeven deuren openen en in zeven werelden voorwerpen verzamelen zoals een krokodillentraan, het noorderlicht en inkt van een reuzeninktvis. Daarna wacht een beloning.

Dementerende oma

Hoewel het een sprookjesachtig verhaal is, snijdt het boek serieuze onderwerpen aan. Zo is oma dementerend. Olaf denkt dat de beloning die hem is beloofd, het stoppen van de ziekte is. Pesten is een ander thema. Olaf wordt op school gepest, maar overwint zijn onzekerheid door alle opdrachten die hij moet doen en de avonturen die hij meemaakt.

,,Ik heb voor deze thema’s gekozen omdat veel kinderen er op de een of andere manier mee te maken krijgen. Van bijna ieder kind is de opa of oma op een gegeven moment wat in de war”, zegt Stoker.

,,Maar ik wilde geen zwaar boek schrijven. Dat is het ook niet. Het is een mooi, lief en grappig avonturenboek, dat kinderen toch ook aan het denken zet. Ik wilde verder per se een boek schrijven dat niet alleen voor meisjes is. Veel jeugdboeken zijn meisjesboeken; kijk maar naar de boeken van Carry Slee en Francine Oomen, waarin meisjes de hoofpersonen zijn. Meisjes lezen ook meer dan jongens. Het zou mooi zijn als ik met dit boek kinderen, en dus ook jongens, weer meer aan het lezen kan krijgen.”

Arbeidsongeschikt

Stoker kreeg de smaak van het schrijven te pakken na de moord op Kim. Voor die tijd was hij leraar Nederlands op het Esdal College, en daarvoor meester op openbare basisschool Angelslo. Door wat er was gebeurd met Kim lukte het hem niet meer om voor de klas te staan. Hij werd arbeidsongeschikt verklaard en stortte zich op het schrijven van 30 Messteken .

,,Ik had één keer eerder een boek geschreven, met de titel Kinderen, hoezo? Dat gaat over de vraag waarom zoveel mensen kinderen krijgen, terwijl het heus niet altijd leuk is en de helft ook weer gaat scheiden. Ik heb het naar een paar uitgeverijen gestuurd, maar geen enkele wilde het uitgeven. Maar na 30 Messteken vroeg mijn uitgeverij, De Kleine Uil in Groningen, of ik nog een boek wilde schrijven.”

Dat deed Stoker, die behalve schrijver ook pianist en pianoleraar is. Hij kwam met twee romans: De lijst en Verslagen vriendschap . Maar aan dat kinderboek dat hij nog zo graag wilde maken, waagde de uitgeverij zich in eerste instantie niet. ,,Ze gaven geen kinderboeken uit, zeiden ze. Maar ik ben toch gaan schrijven. Ik zie wel, dacht ik. Anders maar naar een andere uitgeverij.”

Crowdfunding

Uiteindelijk werd dat alsnog De Kleine Uil, die Stoker adviseerde geld binnen te harken via crowdfunding. ,,Ze zeiden dat het dan echt een mooi boek kon worden, met een harde kaft en in kleur.”

Stoker zamelde 9541 euro in, waarmee hij onder meer de drukkosten en promotiekosten kon betalen. ,,Ik ben zo blij met hoe het is geworden. Dat heeft wel wat voeten in aarde gehad. Aanvankelijk zou mijn collega en goede vriend Hans Kamminga het boek illustreren, maar hij werd ziek en is overleden. Hij was tekenleraar op het Esdal College. Toen heeft alles even stilgelegen. Uiteindelijk is het Tom Beijering geworden, die leerling was op het Esdal College toen ik daar lesgaf. Hij heeft daarna kunstacademie Minerva gedaan.”

Hoop op vertaling

Stokers ultieme droom is dat Olaf vertaald wordt, zodat het ook in het buitenland kan worden gelezen. ,,Ik denk dat het de droom van elke schrijver is dat hij ineens een hit scoort. Of ik het gevoel heb dat ik met Olaf zo’n hit in handen heb? Nou ja, zelf vind ik het echt een heel mooi boek geworden en ook de mensen die het hebben gelezen, zijn onder de indruk. Ik ben al voorzichtig bezig met een tweede boek over Olaf. En wie weet komen er wel meerdere.”

Presentatie

Het boek Olaf telt 160 pagina’s, is geschikt voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar en na de boekpresentatie op 22 september te koop voor 17,50 euro. Schrijver Rob Stoker is 30 september van 15.00 tot 17.00 uur voor een signeersessie bij Bruna in de Emmer wijk Rietlanden. Op 7 oktober is hij met illustrator Tom Beijering bij boekhandel Vermeer in verband met de Kinderboekenweek. Er worden van 14.00 tot 16.00 uur verschillende activiteiten gehouden die in het teken staan van Olaf , zoals een speurtocht door de winkel naar de voorwerpen uit het boek. Daarna volgt een signeer-uurtje.

Foto’s: Jan Anninga

Rob Stoker 4