Ga naar de inhoud

Vandaag ontvingen wij onderstaande brief van de gemeente Emmen.

 

Zoals u wellicht heeft vernomen kampt het COA met een groot tekort aan opvangplekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv). In dit kader heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) onlangs een verzoek ingediend bij het college van B&W van de gemeente Emmen om 50 opvangplekken te mogen realiseren binnen de huidige COA-gezinslocatie (GLO) aan de Wilhelmsweg 85 in Emmen. Dit in plaats van 65 bestaande opvangplekken op de locatie.

 

Het college heeft deze week besloten dit verzoek te honoreren en het COA voor de looptijd van de huidige bestuursovereenkomst (tot 19 oktober 2031) toestemming te verlenen voor deze wijziging onder voorwaarde dat onderwijs, begeleiding en veiligheid gewaarborgd zijn. Gezien de reeds aanwezige infrastructuur op de gezinslocatie, acht het college de realisatie van deze opvangplekken passend. Met deze opvangplekken geeft de gemeente Emmen tevens invulling aan een opdracht van de Rijksoverheid die er ligt voor de gemeente Emmen vanuit de Spreidingswet.

 

Het gaat om jongeren tussen de 15-18 jaar die zonder ouders of een ander meerderjarig familielid naar Nederland zijn gevlucht en hier asiel hebben aangevraagd. De jongeren worden 24 uur per dag begeleid door COA-professionals.

 

Intentie vanuit het COA is om per 1 december 2024 te starten met de instroom van een kleine groep jongeren. Zodra de benodigde aanpassingen zijn gerealiseerd worden er 50 jongeren opgevangen. Naar verwachting zal dit proces enkele maanden in beslag nemen.