Ga naar de inhoud

Berkenkiller

In De Rietlanden, een woonwijk van Emmen, heeft de gemeente twee berkenbomen moeten rooien. De bomen waren namelijk doodgegaan. Iemand had er gaten ingeboord en vervolgens Roundup ingegoten. En zoals we weten, maakt dat goedje korte metten met ’n levende plant. Dus ook met een boom. De buurt sprak er schande van. Kleine kinderen hadden makkelijk hun vingertjes in die gaten kunnen stoppen. ,,Dat is het laatste wat je wilt”, sprak een buurtbewoner. Dat de bomen doodgingen vond ook niemand mooi. Behalve één persoon. Wie dat is, weet bijna niemand. Misschien wel alleen diegene zelf. Wie is de berkenkiller?

 

Er zijn mensen die zeggen dat het gaat om iemand met zonnepanelen op het dak. Maar dat lijkt mij onzin. Dan weet je meteen wie het gedaan heeft immers. Degene wiens dak in de schaduw van die bomen ligt. Die zal wel niet zo stupide zijn om de berken te vergiftigen. Bovendien kies je voor zonnepanelen omdat je je zorgen maakt om de planeet. Je wilt je carbon footprint verkleinen. Je wilt groen bezig zijn. Zo’n iemand gaat dan natuurlijk geen bomen slopen. Of zouden er ook mensen zijn die alleen zonnepanelen nemen omdat de stroom dan mooi voor niks is?

 

Je hoort weleens dat mensen berkenbomen nogal vinden ‘smeren’. Daarmee bedoelen ze de berkenzaadjes die op een bepaald punt in het jaar talrijk rondwaaien in de buurt van berkenbomen. Daar hebben sommige mensen een hekel aan. Die willen dat niet in de tuin hebben. Dat is niet netjes. Bovendien loop je dat spul ook naar binnen en dan liggen er opeens een paar berkenzaadjes in het huis. Dat is inderdaad wel behoorlijk verschrikkelijk. Dat gun je niemand. Maar om dan maar een paar bomen te vergiftigen, dat gaat wel heel ver. Dat zal dan ook niet de reden zijn.

 

Waarom wil iemand de natuurbeleving van andere mensen verpesten? Er zijn ook veel mensen, zoals ik, die berken juist heel erg mooi vinden. Die prachtige witte stam met zwarte strepen die soms op ogen lijken. Die schilderachtige bladeren. Een van de mooiste dingen die je in de natuur kunt zien, vind ik de rand van een berkenbos in de morgenzon. Ergens in een veengebied of op de foothills van de Rocky Mountains.

 

Gelukkig gaat de gemeente de bomen vervangen. Hopelijk zetten ze er vier berken voor terug. Dan kan degene die de vorige berken vernaggelde zich dubbel ergeren. Ergeren aan bomen. Dan heb je verder niet veel te doen, denk ik.

 

Zieke bomen